Search This Blog

Loading...
End-user pact must to access US arms market: Experts China supports B`desh-India talks on Tipaimukh dam Afghans differ from world view of NATO role: Poll `Clinton set the pace for Indo-US relationship` Microsoft sales drop sharply, sees no quick recovery 29 new cases of swine flu push India`s tally to 371 16 PSUs don’t have whistle-blower mechanism: CAG Spectrum allocation cost govt Rs 60K cr: Oppn Pashupatinath temple to appoint two Indian priests

LATEST EMPLOYMENT NEWS

Recruitment of various posts by Shreyas Gramin Bank Last Date: 25.08.09 / Recruitment of various posts by Maharashtra PSC Last Date: 20.08.09 / Recruitment of various posts in Gurukula Kangri Vishwavidyalaya Last Date: 24.08.09 / Recruitment of various posts in ILBS Last Date: 12.08.09/ Recruitment of Quality Control Officers in IOCL Last Date: 11.08.09 ONLINE/ Faculty Recruitment in Biju Patnaik University of Technology Last Date: 08.08.09/ Recruitment of Administrative Officer in New India Assurance Company Limited Last Date: 17.08.09/ Recruitment of Auditors and Accountants by SSC Last Date: 21.08.09/ Recruitment of various posts in NIRD Last Date: 31.08.09/ CAS Exam 2009 by CSIR Last Date Extended upto: 31.07.09/ Recruitment of Artisans in BHEL Last Date: 04.08.09/ Faculty Recruitment in Nagaland University Last Date: 31.08.09/ Recruitment of Information and Cultural Officer By Tripura PSC Last Date: 14.08.09 ONLINE/ Recruitment of Financial Services Executives in L.I.C. Last Date: 16.08.09/ Recruitment of various posts in S.B.I. Last Date: 31.08.09/ Faculty Recruitment in University of Delhi Last Date: 14.08.09/ Recruitment of Scientists in NISTADS Last Date: 11.08.09/ >

Free General Science Objective Solved Paper

Free General Science Objective Solved Paper

SET [ 1 ]

1. Which of the following is the lightest metal ?
(A) Mercury
(B) Silver
(C) Lithium
(D) Lead

2. The most important ore of Aluminium is —
(A) Bauxite
(B) Calamine
(C) Calcite
(D) Galena

3. The element present in the largest amount in rocks and minerals is —
(A) Carbon
(B) Silicon
(C) Hydrogen
(D) Aluminium

4. An alloy used in making heating elements for electric heating devices is —
(A) Solder
(B) Alloysteel
(C) Nichrome
(D) German Silver

5. German Silver is an alloy of —
(A) Copper, Silver & Nickel
(B) Silver, Copper & Aluminium
(C) Zinc, Copper & Nickel
(D) Silver, Zinc & Nickel

6. Air is a/an —
(A) Compound
(B) Element
(C) Mixture
(D) Electrolyte

7. Which of the following is the best conductor of Electricity ?
(A) Ordinary water
(B) Sea water
(C) Boiled water
(D) Distilled water

8. Balloons are filled with —
(A) Helium
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Argon

9. The charcoal used to decolourise raw sugar is —
(A) Animal charcoal
(B) Sugar charcoal
(C) Cocoanut charcoal
(D) Wood charcoal

10. The most abundant metal in the earth’s crust is —
(A) Zinc
(B) Copper
(C) Aluminium
(D) Iron

11. The gas used to extinguish fire is —
(A) Neon
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon Monoxide

12. In which of the following activities Silicon Carbide is used ?
(A) Making cement and glass
(B) Disinfecting water and ponds
(C) Making castes for statues
(D) Cutting very hard substances

13. The element common to all acids is —
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Sulphur

14. Gobar gas contains mainly —
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Butane
(D) Carbon Monoxide

15. The most malleable metal is —
(A) Silver
(B) Gold
(C) Aluminium
(D) Sodium

16. Tetraethyl lead is used as —
(A) Mosquito repellent
(B) Pain Killer
(C) Fire extinguisher
(D) Petrol additive

17. Which of the following is used in beauty parlours for hair setting ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Chlorine
(D) Silicon

18. Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature ?
(A) Bromine
(B) Chlorine
(C) Helium
(D) Phosphorus

19. From which mineral is radium obtained —
(A) Limestone
(B) Haematitie
(C) Pitchblende
(D) Rutile

20. What is laughing gas ?
(A) Carbon dioxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Nitrogen Dioxide
(D) Nitrous oxide

21. Which of the following is used as a material for making protective windows in space probes ?
(A) Steel
(B) Graphite
(C) Tungsten
(D) Diamond

22. Which form of phosphorus is used in safety metals?
(A) Red Phosphorus
(B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus
(D) Black Phosphorous

23. Stainless steel is an alloy of —
(A) Iron, Carbon and Nickel
(B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc
(D) Iron, Chromium and Nickel

24. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Galena : Lead Sulphide
(B) Green vitriol : Copper sulphate
(C) Plaster of Paris : Calcium sulphate
(D) Calomel : Mercurous Chloride

25. Which of the following metals forms an amalgum with other metals ?
(A) Lead
(B) Tin
(C) Zinc
(D) Mercury

Answers:
1. (C) 2. (A) 3. (B) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (B) 8. (A) 9. (D) 10. (C) 11. (C) 12. (D)
13. (B) 14. (A) 15. (B) 16. (D) 17. (B) 18. (A) 19. (C) 20. (D) 21. (D) 22. (A) 23. (D) 24. (B) 25. (D)


SET [ 2 ]

1. The term ‘enzyme’ was coined by —
(A) de Duve
(B) Kunhe
(C) C. Darwin
(D) de Candolle

2. Which set of conditions represents easiest way to liquify gas ?
(A) Low temperature, high pressure
(B) High temperature, low pressure
(C) Low temperature, low pressure
(D) High temperautre, high pressure

3. Artificial rain is caused by spraying small pellets of which of the following over clouds ?
(A) Ice
(B) Dry Ice
(C) NaOH
(D) NH4Cl

4. Galvanisation is deposition of —
(A) Zinc of iron
(B) aluminium on Iron
(C) tin on iron
(D) copper on iron

5. Equal volumes of different gases at any definite temperature and pressure have —
(A) Equal weights
(B) equal masses
(C) equal density
(D) equal no. of molecules

6. Milk is an example of —
(A) suspension
(B) true solution
(C) emulsion
(D) gel

7. Which of the following modes of expressing concentration is independent of temperature —
(A) Molarity
(B) Molality
(C) Normality
(D) Formality

8. If temperature is kept constant during the reaction the process is called —
(A) Adiabatic
(B) Isobaric
(C) Isochoric
(D) Isothermal

9. Cholera is caused by —
(A) vibrio cholerae
(B) salmonella
(C) bacterioceoccurs
(D) None of these

10. Why do colloidal substance do not deposited below ?
(A) Specific gravity is less
(B) It is of very less amount in respect of solvent
(C) They carry electrical charges
(D) They are converted to sovent

11. Lightening cause rainfall because —
(A) It cause combination of oxygen and nitrogen
(B) Some of the gas molecules become bigger
(C) It activate H2O molecule
(D) Photo-electricity reaction starts

12. Nitrification means —
(A) Liquifaction of nitrogen
(B) Convert the atmospheric nitrogen to effective nitrogen compound.
(C) Production of nitrogen from air
(D) Conversion of nitrogen to nitric acid.

13. Cell membrane is —
(A) permeable
(B) selectively permeable
(C) semipermeable
(D) impermeable

14. Cholesterol is one kind of —
(A) Saturated fatty acid
(B) unsaturated fatty acid
(C) Steroid
(D) Diglyceride

15. Ethyl-alcohol is mixed completely with water. How ethyl alcohol is separated from the mixture ?
(A) by separation flannel
(B) by evaporation
(C) partial-distillation
(D) evaporation of water

16. White vitriol is —
(A) FeSO4, 7H2O
(B) ZnSO4, 7H2O
(C) MgSO4, 7H2O
(D) CuSO4, 7H2O

17. C.T. Scanning uses —
(A) Ultrasound waves
(B) Gamma rays
(C) X-rays
(D) None of the above

18. Chemically ‘speropolenin’ is a / an —
(A) co-polymer of carotinoid and fatty acid
(B) Carbohydrate
(C) Propene
(D) Lactic acid

19. A mixture of salt and sand can be separated by —
(A) Sublimation
(B) Dissolving water
(C) Gravity separation
(D) Dry distillation

20. Saponification involves the hydrolysis of fats and oils by —
(A) water
(B) washing soda
(C) stearic acid
(D) caustic soda

21. Photo-synthesis is a/ an —
(A) exothermic process
(B) endothermic process
(C) a neutral process
(D) a thermostatic process

22. Which of the following is a physical change ?
(A) oxidation
(B) reduction
(C) sublimation
(D) decomposition

23. Which of the following is not a chemical reaction ?
(A) Burningof paper
(B) Digestion of food
(C) Conversion of water into steam
(D) Burning of coal

24. Which of the following is a chemical change ?
(A) Rusting of iron
(B) Tempering of iron
(C) Melting of iron
(D) Bending of iron

25. Photoelectric effect was discovered by —
(A) Einstein
(B) Hertz
(C) Bohr
(D) Plank

Answers:
1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (A) 5. (D) 6. (C) 7. (B) 8. (D) 9. (A) 10. (A)
11. (C) 12. (B) 13. (C) 14. (A) 15. (C) 16. (B) 17. (A) 18. (A) 19. (B) 20. (D)
21. (B) 22. (C) 23. (C) 24. (A) 25. (A)

SET [ 3 ]

1. Which of the following metals react with nitrogen to form nitride ?
(A) Sodium
(B) Potassium
(C) Magnesium
(D) None of these

2. One micron is equal to —
(A) 1/10th of mm
(B) 1/100th of mm
(C) 1/1000th of mm
(D) 1/10000th of mm

3. Hydrometer is an instrument —
(A) For measuring sound in water
(B) To detect the presence of hydrogen in the atmosphere
(C) For measuring the specific gravity of liquids
(D) To detect the changes in atmospheric humidity

4. Which thermometer is used to indicate the lowest temperature ?
(A) Clinical thermometer
(B) Gas thermometer
(C) Alcohol thermometer
(D) Resistance thermometer

5. A chronometer measures —
(A) Sound waves
(B) Time
(C) Water waves
(D) Colour contrast

6. One fathom is equal to —
(A) 6 metres
(B) 6 feet
(C) 60 feet
(D) 60 cms

7. What is the unit for measuring the pitch or frequency of sound ?
(A) Coulomb
(B) Hum
(C) Cycles
(D) Decible

8. The fastest acting enzyme in the biological kingdom is —
(A) lipase
(B) amylase
(C) carboxypeptidase
(D) carbonic anhydrase

9. German biochemist, Emil Fischer —
(A) gave Operon model
(B) compared the fit between enzyme substrate to lock and key
(C) proposed the theory of competitive inhibition
(D) proposed the feed back inhibition theory

10. Enzymes generally have —
(A) same pH and temperature optima
(B) same pH but different temperature optima
(C) different pH but same temperature optima
(D) different pH and temperature optima

11. Coenzyme is —
(A) always protein
(B) often metal
(C) always inorganic compound
(D) often a vitamin

12. J. B. Sumner isolated first enzyme from Jackbeans as —
(A) amylase
(B) trypsin
(C) urease
(D) renin

13. Enzymes are absent in —
(A) fungi
(B) bacteria
(C) viruses
(D) algae

14. The enzymes sucrase acts on —
(A) sucrose only
(B) sucrose and starch
(C) all disaccharides
(D) any organic monomer

15. Vitamins are —
(A) inorganic substances which cannot be synthesized by animals
(B) inorganic by animals
(C) organic substances that cannot be generally synthesized by animals
(D) organic substances which can be commonly synthesized by animals

16. Richest source of vitamin B1 (thiamine) is —
(A) cod liver oil
(B) curd
(C) whole bread meal
(D) eggs

17. One of these vitamins is called erythrocyte maturation factor —
(A) A
(B) C
(C) K
(D) B12

18. The vitamin which can be synthesized in the gut by bacterial action is —
(A) vitamin B1
(B) vitmain B2
(C) vitmain B12
(D) All above

19. Deficiency of vitamin D causes —
(A) rickets
(B) beri-beri
(C) scurvy
(D) night blindness

20. Which one of the following is the best source of vitamin A?
(A) Apple
(B) Carrot
(C) Amla
(D) Raddish

21. Ascorbic acid is —
(A) Vitamin K
(B) Vitamin B
(C) Vitamin A
(D) Vitamin C

22. Sterility in some animals is caused due to deficiency of —
(A) vitamin B
(B) vitamin D
(C) vitamin B12
(D) vitamin E

23. At the boiling temperature an enzyme becomes —
(A) killed
(B) denatured
(C) uneffected
(D) inactivated

24. Starch hydrolysing enzyme is —
(A) sucrose
(B) invertase
(C) amylase
(D) cellulase

25. The enzyme used for the formation of RNA on DNA is —
(A) DNA polymerase
(B) endonuclease
(C) topoisomerase
(D) RNA polymerase

Answers:
1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (C) 5. (B) 6. (B) 7. (D) 8. (D) 9. (B) 10. (C) 11. (D) 12. (C)
13. (C) 14. (A) 15. (C) 16. (C) 17. (D) 18. (D) 19. (A) 20. (B) 21. (D) 22. (D) 23. (B) 24. (C) 25. (D)

SET [ 4 ]

1. The major ingredient of leather is —
(A) Carbohydrate
(B) Collagen
(C) Polymer
(D) Nucleic acid

2. Glass is made from the mixture of —
(A) Quartz and mica
(B) Sand and salt
(C) Sand and silicates
(D) None of these

3. Epoxy resins is used as —
(A) Moth repellants
(B) Insecticides
(C) Detergents
(D) Adhesives

4. Polythene is industrially prepared by the polymerization of —
(A) Methane
(B) Styrene
(C) Acetylene
(D) Ethylene

5. A mixture of water and alcohol can be separated by —
(A) Filtration
(B) Evaporation
(C) Distillation
(D) Decantation

6. A substance which changes readily into vapour without heating is called —
(A) Efflorescent
(B) Synthetic
(C) Volatile
(D) Effervescent

7. In which following processes light energy is converted into chemical energy ?
(A) Respiration
(B) Fermentation
(C) Photosynthesis
(D) Photorespiration

8. Cooking oil can be converted into vegetables ghee by the process of —
(A) Oxidation
(B) Hydrogenation
(C) Distillation
(D) Crystallisation

9. Photosynthesis is —
(A) An exothermic process
(B) An endothermic process
(C) A neutral process
(D) A thermostatic process

10. Which of the following substances exhibit the property of sublimation ?
(A) Ice
(B) Wax
(C) Camphor
(D) Ethyl Alcohol

11. Combustion is the process in which —
(A) Heat is produced
(B) Light is produced
(C) Heat and Light is produced
(D) None of these

12. The chemical used as a fixer in photography is —
(A) Borax
(B) Sodium thiosulphate
(C) Sodium Sulphate
(D) Ammonium persulphate

13. A mixture of iron filings and sand can be separated by —
(A) Heating
(B) Sublimation
(C) Hand picking
(D) Magnetic Separation

14. In which of the following process, Vanadium Pentoxide is used as a catalyst ?
(A) Contact process
(B) Haber process
(C) Solvary process
(D) None of these

15. The rate of chemical reaction does not depend on —
(A) Concentration
(B) Catalyst
(C) Temperature
(D) Pressure

16. Which of the following metals can displace hydrogen from dilute acids ?
(A) Zinc
(B) Gold
(C) Copper
(D) Silver

17. Reaction of alcohol, with carboxylic acid is known as —
(A) Substitution reaction
(B) Addition reaction
(C) Esterification
(D) Hydrogenation

18. Saponification involves the hydrolysis of fats and oils by —
(A) Water
(B) Washing soda
(C) Stearic acid
(D) Caustic acid

19. Which of the following gases is obtained by the reaction of water with Calcium Carbide ?
(A) Acetylene
(B) Ethylene
(C) Methane
(D) Water gas

20. The gas liberated during the reaction of copper with dilute nitric acid is —
(A) NO2
(B) N2O5
(C) O2
(D) NO

21. Which of following substances undergoes chemical change on heating ?
(A) Sodium Chloride
(B) Silica
(C) Lead Nitrate
(D) Platinum wire

22. Water is neither acidic nor alkaline because —
(A) it cannot accept or donate protons
(B) it boils at high temperature
(C) it can dissociate into equal number of hydrogen ions
(D) it cannot donate or accept electrons

23. PVC is obtained by the polymerisation of —
(A) Propene
(B) Vinyl Chloride
(C) Styrene
(D) Acetylene

24. Which of the following metals can displace zinc from a solution of zinc sulphate ?
(A) Lead
(B) Magnetism
(C) Iron
(D) Mercury

25. Water gas is prepared by passing —
(A) Steam over white hot coke
(B) Air over red hot coke
(C) Methane over red hot coke
(D) Steam over heated sulphur

Answers:
1. (B) 2. (C) 3. (D) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (C) 8. (B) 9. (B) 10. (C) 11. (C) 12. (B)
13. (D) 14. (A) 15. (D) 16. (A) 17. (C) 18. (D) 19. (C) 20. (D) 21. (C) 22. (C) 23. (B) 24. (B) 25. (A)

SET [ 5 ]

1. The first synthetic fibre made by man was —
(A) Rayon
(B) Nylon
(C) Polyester
(D) Terycott

2. Which variety of glass is heat resistant ?
(A) Hard glass
(B) Flint glass
(C) Pyrex glass
(D) Bottle glass

3. Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture ?
(A) Fledspar
(B) Arsenic oxide
(C) Potassium Carbonate
(D) Soda Ash

4. What are soaps ?
(A) Salts of silicates
(B) Ester of heavy fatty acids
(C) Sodium or potassium salts of heavier fatty acids
(D) Mixture of glycerol and alcohol

5. Which of the following is used in making artificial sweetener saccharine ?
(A) Benzene
(B) Toluene
(C) Phenol
(D) Aniline

6. Rayon is chemically —
(A) Glucose
(B) Amylase
(C) Cellulose
(D) Peptin

7. Which of following is used as a filter in rubber tyres?
(A) Graphite
(B) Coal
(C) Coke
(D) Carbon Black

8. In vulcanization, natural rubber is heated with —
(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Silicon
(D) Phosphorus

9. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire ?
(A) Foam type
(B) Soda acid type
(C) Powder type
(D) None of these

10. Which is/ are the important raw materials in cement industry ?
(A) Limestone
(B) Gypsum & Clay
(C) Clay
(D) Limestone & Clay

11. Which of the following is the petroleum wax ?
(A) Bees wax
(B) Carnauba wax
(C) Paraffin wax
(D) Jojoba wax

12. Which of the following fibres is generally preferred for making gauze and lint ?
(A) Cotton
(B) Rayon
(C) Nylon
(D) Terylene

13. Rubber is coagulated from latex by adding —
(A) Hydrochloric acid
(B) Acetic acid
(C) Sulphuric acid
(D) Carbonic acid

14. Paper is manufactured by —
(A) Wood and resin
(B) Wood, Sodium and Bleaching powder
(C) Wood and bleaching powder
(D) Wood, Calcium, hydrogen sulphate and resin

15. Which synthetic fibre is known as artificial silk ?
(A) Cotton
(B) Rayon
(C) Terylene
(D) Nylon

16. Deep blue colour is imparted to glass by the presence of —
(A) Iron oxide
(B) Cupric oxide
(C) Nickel oxide
(D) Cobalt oxide

17. The combustible material at the tip of a safety match stick is —
(A) Sulphur
(B) Manganese dioxide
(C) Phosphorus
(D) Antimony sulphide

18. Which of the following roofs provide better protection against fire ?
(A) Cement slab
(B) Asbestos sheet
(C) Reinforced concrete
(D) None of these

19. The material used for bleaching paper pulp is —
(A) Chlorine
(B) Caustic soda
(C) Sodium Hypochlorite
(D) Lime

20. Which of the following is a protein ?
(A) Wool
(B) Starch
(C) Natural rubber
(D) Cellulose

21. Soap is a mixture of sodium or potassium salts of—
(A) Monocarboxylic acid
(B) Glycerols
(C) Dicarboxylic acid
(D) Tricarboxylic acid

22. Which of the following material is used to prepare blue-black ink ?
(A) Gallic acid
(B) Tannic acid
(C) Ferrous sulphate
(D) All of these

23. The type of glass used in making prisms and lenses is —
(A) Soft glass
(B) Pyrex glass
(C) Jena glass
(D) Flint glass

24. Carbon tetrachloride fire extinguisher should not be used in closed room because it produces poisonous glass called —
(A) Carbon Monoxide
(B) Phosphine
(C) Phosgene
(D) None of these

25. Which of the following is commonly called a polyamide ?
(A) Rayon
(B) Orion
(C) Terylene
(D) Nylon

Answers:
1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (C) 10. (D) 11. (C) 12. (B)
13. (B) 14. (D) 15. (B) 16. (D) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (C) 21. (A) 22. (D) 23. (D) 24. (D) 25. (D)

SET [ 6 ]

1. Which is a good nuclear fuel ?
(A) Uranium — 238
(B) Neptunium — 239
(C) Thorium — 236
(D) Plutonium - 236

2. Long distance photography is facilitated by —
(A) Visible light
(B) X-rays
(C) Infra Red rays
(D) Ultra violet rays

3. Which radioactive pollutant has recently drawn the attention of the public due to its occurance in the building materials ?
(A) Radium
(B) Radon
(C) Thorium
(D) Plutonium

4. In an atomic explosion enormous energy is released which is due to the —
(A) Conversions of neutrons into protons
(B) Conversion of chemical energy into nuclear energy
(C) Conversion of mechanical energy into nuclear energy
(D) Conversion of mass into energy

5. Which of the following is used as a coolant in nuclear reactors ?
(A) Heavy water
(B) Cadmium
(C) Liquid sodium
(D) Graphite

6. The isotope of Uranium capable of sustaining chain reaction is —
(A) U 235
(B) U 238
(C) U 239
(D) None of these

7. Radioactive disintegration of Uranium ultimately results in formation of —
(A) Radium
(B) Thorium
(C) Polonium
(D) Lead

8. Atom bomb is made on the basis of —
(A) Nuclear fusion
(B) Nuclear fission
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these

9. Which of the following has least penetrating power?
(A) Alpha particles
(B) Beta particles
(C) Gamma particles
(D) All have same power

10. What is increasing order of the wave lengths of the following colours —
1. Orange
2. Indigo
3. Yellow
4. Violet
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 3, 4, 1, 2
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 4, 2, 3, 1

11. Atoms are composed of —
(A) Electrons only
(B) Protons only
(C) Electrons & Protons
(D) Electrons & Nuclei

12. The age of most ancient geological formation is estimated by —
(A) Potassium-Argon method
(B) Ra-Si method
(C) C14 method
(D) Uranium-lead method

13. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor ?
(A) Ordinary water
(B) Radium
(C) Thorium
(D) Graphite

14. Isotopes are separated by —
(A) Filtration
(B) Sublimation
(C) Distillation
(D) Crystalization

15. Who suggested that the most of the mass of atom is located in nucleus ?
(A) Bohr
(B) Thomson
(C) Rutherford
(D) Avogadro

16. Meson particles are found in —
(A) R-rays
(B) X-rays
(C) Laser beam
(D) Cosmic rays

17. An atom of an element with mass number 23 and atomic number 11 will have —
(A) 11 neutrons, 12 protons and 11 electrons
(B) 11 protons, 12 neutrons and 11 electrons
(C) 11 protons, 12 electrons and 11 neutrons
(D) 23 protons and 11 electrons

18. The location and energy of an electron in an atom can be specified by —
(A) Atomic mass
(B) Atomic number
(C) Quantum numbers
(D) None of these

19. Old-written material, which cannot be read easily can be read by —
(A) Cosmic Rays
(B) Ultraviolet rays
(C) Infra Red rays
(D) None of these

20. In an atomic nucleus, neutrons and protons are held together by —
(A) Gravitational forces
(B) Magnetic forces
(C) Exchange forces
(D) Coulombic forces

21. Which of the following elements is non-radioactive?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Plutonium
(D) Zirconium

22. According to Dalton’s atomic theory the smallest particle which can exist independently is —
(A) An atom
(B) A molecule
(C) A cation
(D) An anion

23. The recent atomic weight scale is based on —
(A) 1H1
(B) 1H2
(C) 6C12
(D) 8O16

24. The neutral atom’s two isotopes differ in the number of —
(A) Electron shells
(B) Protons
(C) Valence electrons
(D) Neutrons

25. Optical fibres are mainly used in —
(A) Communication
(B) Weaving
(C) Musical Instruments
(D) Food Industry

Answers:
1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (C) 6. (A) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10. (D) 11. (D) 12. (C)
13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (D) 17. (B) 18. (C) 19. (C) 20. (C) 21. (D) 22. (A) 23. (C) 24. (D) 25. (A)

SET [ 7 ]

1. Cow milk is a rich source of —
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B1
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

2. The element found in the surface of the Moon is —
(A) Tin
(B) Tungsten
(C) Tantalum
(D) Titanium

3. The average salinity of sea water is —
(A) 2%
(B) 3%
(C) 2.5%
(D) 3.5%

4. Which of the following is the most stable element?
(A) Uranium
(B) Hydrogen
(C) Oxygen
(D) Lead

5. Find the odd one ?
(A) Marble
(B) Chalk
(C) Lime Stone
(D) Slaked Lime

6. Diamond is harder than graphite because of —
(A) Difference of layers of atoms
(B) Tetrahedral structure of diamonds
(C) Difference of crystaline structures
(D) None of these

7. A super conductor is characterised by —
(A) Zero permeability
(B) Low permeability
(C) High permeability
(D) Infinite permeability

8. Of the various forms of carbon, which one is used for absorption purpose ?
(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Coke
(D) Wood Charcoal

9. The main constituents of Pearl are —
(A) Calcium Carbonate, Magnesium Carbonate
(B) Calcium oxide, Ammonium Chloride
(C) Argonite , Chonchiolin
(D) Ammonium Sulphate, Sodium Carbonate

10. An element that does not occur in nature but can be produced artificially is —
(A) Thorium
(B) Radium
(C) Plutonium
(D) Uranium

11. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air, used by deep sea drivers for breathing is —
(A) Helium
(B) Argon
(C) Krypton
(D) Xenon

12. The group of metals Fe, Co, Ni may be best called as —
(A) Alkali metals
(B) Rare metals
(C) Main group metals
(D) Transition metals

13. Which of the following characters is not shown by hydrogen —
(A) It burns in air to form water
(B) It supports combustion
(C) It combines with almost all metals forming hydrides
(D) It readily combines with fluorine and chlorine

14. Which of the following elements is obtained from sea weeds ?
(A) Argon
(B) Sulphur
(C) Vanadium
(D) Iodine

15. The metallic constituents of hard water are —
(A) Magnesium, Calcium and tin
(B) Iron, tin and calcium
(C) Calcium, magnesium and iron
(D) Magnesium, tin and iron

16. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called —
(A) Osmosis
(B) Desiccation
(C) Efflorescence
(D) Deliquescene

17. Brass gets discoloured in air due to the presence of which gas in air —
(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Hydrogen Sulphide
(D) Nitrogen

18. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically —
(A) Sodium Silicate
(B) Silicon dioxide
(C) Germenium dioxide
(D) A mixture of (B) & (C)

19. Bell Metal is an alloy of —
(A) Brass and Nickel
(B) Zinc and Copper
(C) Tin and Copper
(D) Nickel and Copper

20. The high temperature superconductors are —
(A) Metal alloys
(B) Ceramic oxides
(C) Inorganic polymers
(D) Pure rare earth metals

21. The ingredients of Gun metal are —
(A) Iron, tin
(B) Copper, tin
(C) Iron, brass, tin
(D) Iron, zinc, titanium

22. The gas usually causing explosions in coal mines is —
(A) Hydrogen
(B) Carbon monoxide
(C) Air
(D) Methane

23. Cotton fibers are made of —
(A) cellulose
(B) starch
(C) proteins
(D) fats

24. Which of the following ores does not contain iron?
(A) Haematite
(B) Magnetite
(C) Limonite
(D) Cassiterite

25. Nuclear fission is caused by the impact of —
(A) Proton
(B) Electron
(C) Neutron
(D) (A) & (b)

Answers:
1. (B) 2. (D) 3. (D) 4. (D) 5. (D)6. (C) 7. (A) 8. (D) 9. (A) 10. (C) 11. (A) 12. (D)
13. (B) 14. (D) 15. (C) 16. (D) 17. (C) 18. (B) 19. (C) 20. (B) 21. (B) 22. (D) 23. (A) 24. (D) 25. (C)

SET [ 8 ]

1. Parmanent hardness of water may be removed by the addition of —
(A) Alum
(B) Sodium Carbonate
(C) Lime
(D) Potassium Permanganate

2. Potassium nitrate is used in —
(A) Salt
(B) Glass
(C) Fertiliser
(D) Medicine

3. In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found ?
(A) Old igneous
(B) Old sedimentary
(C) Old metamorphic
(D) New metamorphic

4. Which of the following gases is lighter than air ?
(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Ammonia
(D) Chlorine

5. Which of the following is used as lubricant ?
(A) Graphite
(B) Silica
(C) Diamond
(D) Iron Oxide

6. The purest form of iron is —
(A) Steel
(B) Pig iron
(C) Cast iron
(D) Wrought iron

7. The percentage of carbon is the least in —
(A) Grey cast iron
(B) Wrought iron
(C) White cast iron
(D) Steel

8. The colour of Emerald is —
(A) Violet
(B) Yellow
(C) Deep Green
(D) Prussian Blue

9. Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of —
(A) Nitrates
(B) Zeolites
(C) Sulphonates
(D) None of these

10. Rust is —
(A) A mixture of Fe2O3 and Fe(OH)2
(B) A mixture of FeO and Fe(OH)2
(C) FeO only
(D) A mixture of Fe2O3, 3H2O and FeO

11. Liquefied Petroleum gas (LPG) consists of mainly —
(A) Methane, Ethane and Hexane
(B) Ethane, Hexane and Nonane
(C) Methane, Butane and Propane
(D) Methane, Hexane and Nonane

12. The metal that is present in Photo Films is —
(A) Mercury
(B) Platinium
(C) Magnesium
(D) Silver

13. Which of the following is in liquid form at room temperature ?
(A) Cerium
(B) Sodium
(C) Francium
(D) Lithium

14. Soda water contains —
(A) Nitrous acid
(B) Carbonic acid
(C) Carbon dioxide
(D) Sulphuric acid

15. Which of the following is basis of the modern periodic table ?
(A) Atomic mass
(B) Atomic number
(C) Atomic size
(D) Atomic volume

16. Of the following metals, which one pollutes the air of a big city ?
(A) Copper
(B) Cadmium
(C) Lead
(D) Chromium

17. Brass is an alloy of —
(A) Nickel and Copper
(B) Copper and Silver
(C) Nickel and Zinc
(D) Zinc and Copper

18. The element required for Solar energy conversion —
(A) Beryllium
(B) Silicon
(C) Tantalum
(D) Ultra pure carbon

19. Monazite is an ore of —
(A) Sodium
(B) Titanium
(C) Thorium
(D) Zirconium

20. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because —
(A) It dissolves the impurities of water
(B) It is a sterilizing agent
(C) It is an oxidising agent
(D) It is a reducing agent.

21. The presence of which of the following salts in water causes corrosion in steam boilers ?
(A) Sodium Chloride
(B) Magnesium Chloride
(C) Calcium bicarbonate
(D) Potassium bicarbonate

22. Water is a good solvent of ionic salts because —
(A) It has no colour
(B) It has a boiling point
(C) It has a high dipole moment
(D) It has a high specific heat

23. The hardest substance available in earth is —
(A) Platinum
(B) Silicon
(C) Diamond
(D) Gold

24. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Zinc
(B) Copper
(C) Gold
(D) Silver

25. The ratio of pure gold in 18 carat gold is —
(A) 60%
(B) 75%
(C) 80%
(D) 100%

Answers:
1. (B) 2. (B) 3. (A) 4. (C) 5. (A) 6. (D) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (D) 11. (C) 12. (D)
13. (C) 14. (C) 15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (C) 21. (B) 22. (C) 23. (C) 24. (D) 25. (B)

SET [ 9 ]

1. Which of the following is not an ore of Aluminium?
(A) Felsper
(B) Bauxite
(C) Cryolite
(D) Azurite

2. Most soluble in water is —
(A) Camphor
(B) Sugar
(C) Sulphur
(D) Common Salt

3. Bromine is —
(A) colourless gas insoluble in water
(B) A highly inflammable gas
(C) A Black solid.
(D) A red liquid.

4. The metal used in storage batteries —
(A) Iron
(B) Copper
(C) Lead
(D) Zinc

5. Water has maximum density at —
(A) –4°C
(B) 0°C
(C) 4°C
(D) 100°C

6. The chemial name of Uria is —
(A) Aneurin
(B) Chloroetane
(C) Carbamide
(D) None of these

7. Permanent hardness of water can be removed by adding —
(A) Potassium Permanganate
(B) Chlorine
(C) Bleaching Powder
(D) Washing Soda

8. The formula of Plaster of Paris is —
(A) CaSO4
(B) CaSO4, 2H2O
(C) 2CaSO4, 4H2O
(D) 2CaSO4, H2O

9. Which of the following substance is a bad conductor of electricity but a good conductor of heat?
(A) Asbestos
(B) Celluloid
(C) Purspecks
(D) Mica

10. Carborandum is —
(A) Silicon Dioxide
(B) Silicon Carbide
(C) Silicon Nitride
(D) Silicon Phosphide

11. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Copper
(B) Mica
(C) Zinc
(D) Silver

12. Washing soda is the common name of —
(A) Calcium Carbonate
(B) Calcium Bi-Carbonate
(C) Sodium Carbonate
(D) Sodium Bi-Carbonate

13. The filament of electric bulb is made of —
(A) Iron
(B) Nichrome
(C) Tungsten
(D) Graphite

14. Bleaching powder is made from —
(A) Sulphur dioxide and gypsum
(B) Chlorine and Charcoal
(C) Soda ash and lime
(D) Lime and Chlorine

15. The two elements that are frequently used for making transistors are —
(A) Boron and Aluminium
(B) Silicon and Germenium
(C) Iridium and Tungsten
(D) Niobium and Columbium

16. Which of the following gas is not known as green house gas ?
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrous oxide
(D) CFC

17. Which of the following is not a neutral oxide ?
(A) Carbon Monoxide
(B) Sulphur Dioxide
(C) Water
(D) Nitric Oxide

18. Which of the following is used in making smoke bombs ?
(A) Sulphur
(B) Phosphorus
(C) Hydrogen
(D) Carbon

19. Caustic Soda is —
(A) Nacl
(B) Na2CO3
(C) NaOH
(D) NaHCO3

20. Chemical formula of Water glass is —
(A) Na2SiO3
(B) Al2O3
(C) NaAlO2
(D) CaSiO3

21. Which of the following is not a bleaching agent?
(A) Sulpher di-oxide
(B) Carbon di-oxide
(C) Sodium hypochlorite
(D) Chlorine

22. The gas usually filled in electric bulb is —
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Carbon di-oxide

23. Heavy water is —
(A) Tritium oxide
(B) Deuterium oxide
(C) Rain water
(D) Water at 4°C

24. The gases used in different types of welding would include —
(A) Oxygen & Hydrogen
(B) Oxygen, acetylene & argon
(C) Oxygen & acetylene
(D) Oxygen, hydrogen & nitrogen

25. Which of the following alloys is used for making magnets ?
(A) Duralumin
(B) Stainless Steel
(C) Alnico
(D) Magnelium

Answers:
1. (D) 2. (B) 3. (D) 4. (C) 5. (A) 6. (C) 7. (D) 8. (D) 9. (D) 10. (B) 11. (D) 12. (C)
13. (C) 14. (D) 15. (B) 16. (C) 17. (B) 18. (B) 19. (C) 20. (A) 21. (B) 22. (C) 23. (B) 24. (C) 25. (C)

SET [ 10 ]

1. The penetrating power is maximum in —
(A) a-rays
(B) b-rays
(C) g-rays
(D) cathode rays

2. Which of the following rays carry no charge ?
(A) Cathode rays
(B) X-rays
(C) a-rays
(D) Positive rays

3. An atom bomb is based on the principle of —
(A) Chemical reaction
(B) Chain reaction in the form of fission
(C) Nuclear fusion
(D) None

4. A plant cell differs from an animal cell in the absence of —
(A) mitochondria
(B) centrioles
(C) ribosomes
(D) endoplasmic reticulum

5. A Vitamin, the absence of which leads to sterility in both males and females is —
(A) Vitamin K
(B) Vitamin C or ascorbic acid
(C) Vitamin D or calciferol
(D) Vitamin E or tocopherol

6. Anaemia is caused in man due to the deficiency of —
(A) folic acid
(B) vitamin A
(C) vitamin B12
(D) none

7. Antibiotics are drugs used for the cure of —
(A) Bacterial diseases
(B) Cancer
(C) Malaria
(D) Nervous disorders

8. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of —
(A) haemoglobin
(B) heparin
(C) fibrin
(D) plasma

9. Blood pressure is dependent on —
(A) systolic force
(B) cardiac output
(C) peripheral resistance
(D) all of these

10. Which of the following substances undergoes chemical change on heating ?
(A) Sodium chloride
(B) Silica
(C) Lead nitrate
(D) Platinum wire

11. Vulcanisation is a —
(A) Science of studying volcanoes
(B) method of degrade polymers
(C) Process connected with the making of voltaic cells
(D) Process of hardening of rubber by heating it with sulphur.

12. Water gas is prepared by passing —
(A) steam over white-hot coke
(B) air over red-hot coke
(C) methane over red-hot coke
(D) steam over heated sulphur

13. Which of the following gases is obtained by the reaction of water with calcium carbide —
(A) Acetylene
(B) Ethylene
(C) Methane
(D) Water gas

14. Cooking oil can be converted into vegetable ghee by the process of —
(A) oxidation
(B) hydrogenation
(C) distillation
(D) crystalisation

15. The contact process is involved in the manufacture of —
(A) nitric acid
(B) Sulphuric acid
(C) Ammonia
(D) Caustic soda

16. Polythene is industrially prepared by the polymerisation of —
(A) methane
(B) styrene
(C) acetylene
(D) ethylene

17. Combustion is a process by which —
(A) heat is produced
(B) light is produced
(C) heat and light both are produced
(D) None of these

18. PVC is obtained by the polymerisation of —
(A) propane
(B) vinyl chloride
(C) styrene
(D) Acetylene

19. The process by which an organic compound breaks down into simpler compounds on heating to high temperature is known as —
(A) Aromatisation
(B) Polymerisation
(C) Pyrolysis
(D) Reduction

20. The hydrogenation of the vegetables oils takes place in the presence of finely divided —
(A) aluminium
(B) charcoal
(C) silica
(D) nickel

21. In which of the following processes light energy is converted into chemical energy ?
(A) Respiration
(B) Fermentation
(C) Photosynthesis
(D) Photorespiration

22. Rusting of iron involves —
(A) oxidation
(B) reduction
(C) decomposition
(D) displacement

23. LPG contains —
(A) Butane and isobutene
(B) Butane and Propane
(C) Isobutane and Propane
(D) Butane, Isobutane and Propane

24. The hormone which stimulates milk production in mammal is known as —
(A) Glucagon
(B) prolactin
(C) progesterone
(D) oestrogen

25. Antidiuretic hormone (ADH) —
(A) inhibits the secretion of growth hormone by the pituitary
(B) inhibits the rate of heart beat
(C) causes the muscular walls of the arterioles to contract that simulates the reabsorption of water from the kidney tubules.
(D) causes an increase in the blood pressure

Answers:
1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (B) 5. (D) 6. (A) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (C)
11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (B) 15. (B) 16. (D) 17. (C) 18. (B) 19. (C) 20. (D)
21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (C)

0 comments: